Matrac tisztítás

A Gőz a lelke mindennek...

Viszlát poratka

A matrac tisztítása rendszeres időközönként nem csak a matrac felületi tisztításáról szól! Természetes igény, hogy ágyunk, ahol életünk kb. harmadát töltjük, tiszta, illatos és foltmentes legyen.
Azonban még ennél is fontosabb, hogy egészségünket ne veszélyeztessék a matrac belső rétegeiben megbúvó atkák!
Számos egészségügyi problémát okozhatnak, így eltávolításukkal sokat tehetünk családunk egészségéért.

A matracok mélyén rejtőző poratka ürüléke, vagyis egészen pontosan az atkák ürülékében található ún. glycoproteinek az okozói az allergiás tüneteknek.
Elképesztő adat: Egy poratka pár nap alatt képes a saját súlyának megfelelő súlyú ürüléket „előállítani”! A házi poratka az asztmás jellegű megbetegedések 50-80%-áért felelős (becsült adat). Élen jár még az ekcéma, a szénanátha, és más allergiás megbetegedések kialakulásában is.

Fontos tudni, hogy bizonyos foltok esetében a legtöbb, amit elérhetünk, hogy jelentősen halványabb lesz, de nem tűnik el 100 %-osan. Ezek leginkább régi, beszáradt foltok: vér, kávé, tea, vörösbor stb. lehetnek. 

Ha Ön is szeretné, hogy régi matracát újszerűvé varázsoljuk, valamint atkamentessé tegyük elszállítás nélkül, az Ön otthonában, egyeztetett időpontban, vegye fel velünk a kapcsolatot!

A poratka

A házipor atka egészen apró, mindössze 0,2-0,5 mm), színe áttetsző. Életműködéséhez a legideálisabb környezet a 20-25 °C-os hőmérséklet és a 65-80 %-os relatív páratartalom. Ezek a feltételek leginkább a hálószobai matracokban vannak jelen egyidejűleg L!

A poratka szaporodásához a házipor alapvetően szükséges. A házipor sokféle apró részecskéből tevődik össze. Található benne emberi haj, felhám darabkák, ruhaanyagok szálai, állati szőr, baktériumok, és ami mostani témánk szempontjából a legfontosabb: atkák és penészgombák.

Alvás közben testünk egyrészt számukra optimális hőmérsékletet teremt (20-22°C), másrészt a megfelelő páratartalom is kialakul a légzés és a test párolgása következtében. A poratkák “élelmezését” a testfelületünkről lekerülő hámréteg szolgáltatja. Teljes komfort, terített asztal! Mi kell még?

A háziporral való érintkezés, annak belégzése rendkívül változatos bőrtüneteket (pl. viszketést, csalán-kiütést) okozhat, másoknál a szem kötőhártyájának és az orr nyálkahártyájának gyulladását (erős könnyezést és orrfolyást) idézhet elő.
További tünetek lehetnek: száraz, erőltetett köhögés jelentkezhet, valamint a túlingerelt hörgők görcséből adódóan egyéb légúti problémák merülhetnek fel (nehézlégzés, fulladási roham, asztma) alakulhat ki. A poratkák szerepet játszhatnak ezen kívül az ekcéma, a szénanátha kialakulásában is.

A házipor atka leggyakrabban légúti allergiát okozhat, pontosabban nem is maga a poratka okozza, hanem a poratka ürülékében kimutatható ún. glycoproteinek. A poratkák néhány nap alatt képesek annyi ürüléket termelni, mint a saját súlyuk. Több fronton is támadnak, ugyanis az allergiát nem csak a poratka ürüléke és váladéka okozhatja. Az elpusztult poratka teteme is allergizál! Ezek után el lehet képzelni, milyen szintű irritációnak vannak kitéve az arra érzékenyek.

Cégünk a matractisztítás részeként vállalja nem csak a matrac általános tisztítását, hanem az atkamentesítést is. Ezt az eljárást célszerű min. évente egyszer elvégezni, így minimálisra csökkenthetjük a velünk élő hívatlan vendégek számát.

Ha éppen időszerű egy alapos matractisztítás, várjuk hívását!